ریزش دور از انتظار قیمت ها در بازار طلا و ارز -  قیمت سکه نزدیک به 30 درصد تغییر کرد؛ طلا 17.4 درصد
سرویس اقتصادی - برگزاری دو جلسه مذاکره غیرمستقیم ایران و آمریکا، دو شوک بزرگ به بازارهای مالی وارد کرد و حالا بازارها منتظر نتیجه جلسه سوم مذاکرات هستند.

به گزارش سرویس اقتصادی خبر ناب به نقل از خبرآنلاین - مریم فکری: پس از اعلام نتایج مثبت مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در دو «شنبه» گذشته، تقریبا قیمت ها در بازارهای مالی دگرگون شدند؛ به طوری که در طول دو هفته گذشته طلا ۱۷.۴ درصد، سکه ۲۵.۹ درصد و دلار ۲۴.۷ درصد ارزان شده است.

بررسی های خبرآنلاین نشان می دهد هر گرم طلای ۱۸عیار قبل از جلسه اول مذاکره غیرمستقیم ایران و آمریکا، ۷ میلیون و ۶۳۹ هزار تومان قیمت داشت که با کاهش یک میلیون و ۱۳۳ هزار تومانی در دو هفته گذشته، به ۶ میلیون و ۵۰۶ هزار تومان رسید. هر قطعه سکه امامی نیز پیش از مذاکرات ایران و آمریکا به ۹۱ میلیون و ۶۰۵ هزار تومان رسیده بود که هم اکنون ۷۲ میلیون و ۷۰۵ هزار تومان در بازار قیمت پیدا کرده است. این یعنی سکه امامی ۱۸ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان ارزان شده است.

در بازار ارز نیز کاهش قیمت ها به شدت محسوس بود. دلار پیش از مذاکره مستقیم ایران و آمریکا در ۲۱ فروردین ماه ۱۰۰ هزار و ۸۹۰ هزار تومان بود که در حال حاضر در کانال ۸۰ هزار تومان قرار گرفته است. دلار در این مدت بیش از ۲۰ هزار تومان ارزان شده است.

سقوط قیمت ها ادامه دارد؟

در این شرایط، حال سوال این جاست که ریزش قیمت ها همچنان ادامه دارد؟ سجاد بوربور، تحلیلگر بازار در گفت وگو با خبرآنلاین درباره چشم انداز کوتاه مدت بازار ارز و طلا می گوید: با نگاه بسیار کوتاه مدت یا یکی دو روزه نمی توان توقع یک سری جهش های جدی داشت؛ جز اینکه تحت تاثیر هیجانات غیرقابل پیش بینی باشد. به این ترتیب در روزهای آینده احتمال تغییر چندانی در قیمت ارز و طلا وجود ندارد.

او در رابطه با چشم انداز نرخ ارز توضیح می دهد: اکنون و برای کوتاه مدت نمی توانیم منتظر تغییرات پایه ای در بازار باشیم و به همین جهت بهتر است به شکل تکنیکی بازار را تحلیل کنیم. از این منظر، صف فروش در فعلا قوی تر خواهد بود و تا روز شنبه که مذاکرات از سر گرفته خواهد شد، دلار در محدوده فعلی باقی خواهد ماند. در محدوده زمانی کمی طولانی تر هم به فرض حفظ وضعیت فعلی، نرخ دلار زمینه افزایش ندارد و احتمالا یا در نرخ فعلی بماند و یا از قیمت آن کاسته شود.

تحلیلگر بازار در ادامه خرید را در روزهای فعلی اقدامی پرریسک دانست که بهتر است اگر به قصد سرمایه گذاری کسی می خواهد ارز بخرد، این اقدام را به آینده موکول کند یا به جای بازار ارز سراغ دیگر بازارها برود.
 

بوربور در مورد تاثیر مذاکرات شنبه بر روند بازار می گوید: اگر اتفاقات مثبت بیافتد، تا اندازه زیادی اثرات آن پیش خور شده است. در کنار آن، نگاه ها به مذاکرات در فضایی ابهام آلود است، زیرا از مفاد مذاکره اطلاع چندانی نیست و ما هم نمی دانیم که چه خواهد شد. اخبار مثبتی از این جنس همان ابتدا که منتشر می شوند بر بازار اثر می گذارند و با اجرایی شدن آن خبر بخشی از اثر آنها رفته است. برای توافق احتمالی هم بخشی از مساله پیش تر و در زمان خبری شدن آغاز آن بر بازار اثر گذاشته است.

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر چشم انداز آتی بازار طلا توضیح می دهد: نرخ سکه و طلای آب شده در ایران تحت تاثیر دو عامل نرخ دلار در بازار داخلی و قیمت اونس جهانی طلا در سطح بین المللی است. همانطوری که گفتم بازار ارز فعلا یا در نرخ فعلی خواهد ماند و یا مقداری ارزان تر خواهد شد و در بازارهای جهانی نیز من بعید می دانم نرخ اونس بیش از ۳۴۰۰ دلار فعلی شود. با عطف به این نکات من فکر می کنم چشم انداز بازار طلا هم کاهنده خواهد بود و احتمال تخلیه حباب بسیار زیاد است.

بوربور با اشاره به اینکه با تحلیل کوتاه مدت، سرمایه گذاری پر ریسک و خطرناک است عنوان می کند: در حال حاضر وضعیت بازار به سمتی است که اصلا خرید توصیه نمی شود و بهترین اقدام این است که یا فروش در دستور کار قرار بگیرد یا به طور کلی، لااقل تا پیش از مشخص شدن نتیجه مذاکرات، بهتر است معامله ای انجام نشود.

به باور این تحلیلگر، ارزش واقعی دلار در ایران ۶۰ تا ۶۵ هزار تومان است و به همین دلیل قیمت های بازار هنوز زمینه و ظرفیت ادامه دادن به این روند کاهنده را دارد.

اتفاق سال ۶۷ دوباره تکرار می شود؟

رحمان سعادت، کارشناس اقتصادی نیز معتقد است: در ایام نوروز با وجود اینکه معاملات ارزی در سطح بسیار اندکی بود، نرخ ها رشد زیادی را تجربه کردند؛ به عبارت دیگر دلالان با سوءاستفاده از تعطیلات سعی کردند نرخ ارز را افزایش دهند، اما در اولین روز بعد از عید و همچنین با شروع مذاکرات ایران و آمریکا شاهد بودیم که نرخ ارز و قیمت طلا به شدت کاهشی شد که این موضوع نشان می دهد دلالان بازار ارز نرخ سازی می کردند.

وی می افزاید: زمانی که خبر توافق ایران و آمریکا برای مذاکره منتشر شد، نرخ ارز و طلا و سکه به شدت ریزش کرد و باعث ضرر سنگین دلالان و سوداگران شد.

سعادت تصریح می کند: به طور معمول ۷۰ درصد افرادی که عامیانه و غیرحرفه ای در بازار ارز فعالیت می کنند در دام «جهش نرخ دلار» می افتند؛ بنابراین مردم باید با دقت و دانش کافی و برای رفع نیازهای واقعی وارد این بازار شوند. اما افراد خبره و صاحبان پول های درشت فریب نمی خورند و عموما بعد از اینکه بازار ریزش کرد و تب جهش ارزی از بین رفت به این بازار ورود می کنند.

به گفته این عضو هیات علمی دانشگاه سمنان، در زمان هایی که جهش ارزی روی می دهد، حداقل یک چهارم افزایشی که روی می دهد نرخ ارز عقب نشینی می کند؛ کما اینکه در ریزش سنگین اخیر شاهد کاهش حدود ۲۲ درصدی نرخ دلار بوده ایم.

سعادت متذکر می شود: نرخ ارز در کشور ما تا حدود زیادی یک متغیر سیاسی است و زمانی که مسائل بین المللی و سیاست خارجی دچار تغییرات می شود، این مسائل بر بازار ارز تاثیرگذار است، بنابراین هر چقدر که اقتصاد داخلی را تقویت کنیم، بازهم به سیاست خارجی و اقتصاد بین المللی وصل خواهیم بود.

وی بیان می کند: اگر توافقی که در این مذاکرات حاصل می شود در سطح عالی باشد، انتظار می رود ریزشی که نرخ ارز در سال ۱۳۶۷ تجربه کرد، در سال ۱۴۰۴ تکرار شود و قیمت ارز سقوط تاریخی را ثبت خواهد کرد. از سوی دیگر اگر توافق به دست آمده در سطح اندک باشد، در بدترین حالت موجب تثبیت نرخ ارز و عدم افزایش قیمت خواهد شد.

این خبر توسط سایت خبرآنلاین منتشر شده و خبر ناب صرفا آن را به اشتراک گذاشته است.

منبع : خبرآنلاین

اخبار گوناگون در خبر ناب
آخرین اخبار سرویس اقتصادی