
ماجرای اهدای خون محمدرضا عارف در 73 سالگی - تا چند سالگی می توانیم خون بدهیم؟
به گزارش سرویس اجتماعی خبر ناب به نقل از همشهری - پروانه بندپی: یک روز بعد از وقوع حادثه انفجار بندر شهیدرجایی بندرعباس، محمدرضا عارف، معاون اول رئیس جمهور و تعدادی از اعضای هیات دولت در اقدامی تحسین برانگیز همگی خون اهدا کردند.
البته اهدای خون توسط عارف، معاون اول رئیس جمهور که در حال حاضر ۷۳ سال سن دارد، واکنش های مختلفی را در رسانه ها و شبکه های اجتماعی به دنبال داشت. چرا که سن اهدای خون برای افراد عادی تا ۶۰ سال و برای اهداکنندگان مستمر تا ۶۵ سال است.
خیلی از کاربران نوشتند با آن که سن اهدای خون تا ۶۰ سالگی است، چطور آقای عارف خون اهدا کردند؟ و آیا این خون مورد مصرف هم قرار می گیرد؟ از سوی دیگر عده ای نیز به انتقال تجهیزات انتقال خون به ساختمان ریاست جمهوری هم انتقاد داشتند؛ در حالی که چسبیده به این ساختمان یک مرکز انتقال خون مجهز قرار دارد. در این گزارش، به این موضوع مهم روز پرداخته ایم.
خود عارف بعد از اهدای خون به رسانه ها گفت: حمایت از هموطنان مان یک وظیفه ملی است و از آنجا که در این حادثه (حادثه بندر رجایی) کمبود خون گزارش شده بود، این موضوع در دولت مطرح شد و داوطلب شدیم وظیفه مان را انجام دهیم. البته ما اطمینان داشتیم که همه مردم کمک می کنند و خون مورد نیاز تأمین می شود اما معتقدیم که دولت هم باید مثل مردم مشارکت داشته باشد که همه وزرا هم استقبال کردند.
کارشناسان اهدای خون می گویند اهدای خون از سوی محمدرضا عارف که متولد سال ۱۳۳۰ است، جنبه نمادین داشته و بیشتر از جنبه فرهنگی ارزشمند و قابل توجه است. وگرنه اهدای خون از سوی فرد بالای ۷۰ ساله هم برای خود فرد ممکن است ضرر داشته باشد و هم این که خاصیت سلول های خونی افراد مسن مثل افراد جوان نیست.
در کشور ما طبق پروتکل های سازمان انتقال خون ایران، سن اهدای خون از سوی اهداکنندگان عادی از ۱۸ سالگی تا ۶۰ سالگی و سن اهدای خونِ اهداکنندگان مستمر تا ۶۵ سال است، اما به گفته کارشناسان در صورتی که خون یک نفر پروتکل های سازمان انتقال خون را داشته باشد، ارفاق صورت می گیرد و تا ۷۰ سالگی هم از او خون دریافت می شود. اما بقیه موارد، مثل همین اهدای خون چهره ها و شخصیت ها دریافت خون تنها جنبه نمادین دارد و حتی میزان خونی هم که از آنها گرفته می شود، بسیار اندک است و مورد مصرف هم قرار نمی گیرد.
یک کارشناس می گوید: ما قبلا هم موارد زیادی از مراجعه شخصیت ها برای امر اهدای خون داشتیم و مورد آقای عارف اولین مورد نیست. اما خیلی وقت ها حتی به میزان کم هم از این افراد خون دریافت نمی شود. چون در برخی موارد، شخص فشار خون بالا یا هموگلوبین پایین دارد و اصلا نمی شود از او خون گرفت. ولی چون تا مرکز می آیند و کارشان ارزشمند است، از جنبه فرهنگی و از بُعد نمادین مورد توجه قرار می گیرد.
دکتر آناهیتا حیدری، کارشناس اهدای خون و مشاور پیشین مدیرعامل سازمان انتقال خون کشور هم در این رابطه به همشهری آنلاین می گوید: این کار بیشتر جنبه تشویقی دارد. گاهی این مدل کارها به صورت نمادین انجام می شود تا بقیه مردم هم تشویق شوند و پای کار بیایند.
دانستنی هایی برای اهدای خون در سن بالا
در بسیاری از کشورها، محدودیت سنی برای اهدای خون وجود دارد. یعنی فقط افراد در رنج سنی ۱۸ تا ۶۵ سال مجاز به اهدای خون هستند. اما افراد بالای ۶۵ یا ۷۰ سال هم در شرایط خاص (مانند استمرار اهدای منظم قبلی و سلامت کامل) می توانند خون اهدا کنند. با این حال، راهکارهایی وجود دارد که می تواند به افراد کمک کند تا با افزایش سن، همچنان واجد شرایط اهدای خون باقی بمانند. نکته دیگر این که اهدای خون در سن بالا به شرطی که فرد از سلامت کافی برخوردار باشد، می تواند مزایایی برای فرد اهدا کننده هم داشته باشد. اما چند توصیه وجود دارد که می تواند این مساله را محقق کند.
۱. حفظ سلامت عمومی بدنرژیم غذایی سالم، خواب کافی و تحرک بدنی منظم باعث می شود فرد سلامت قلبی -عروقی و خونی مناسبی برای اهدای خون داشته باشد.
۲. کنترل بیماری های مزمنفشار خون، دیابت و کلسترول بالا باید به خوبی کنترل شوند تا در معاینه های قبل از اهدای خون، مشکلی ایجاد نشود.
۳. مصرف دارو تحت نظر پزشکبرخی داروها ممکن است مانع اهدای خون شوند. با مشورت پزشک، می توان داروهایی انتخاب کرد که تداخل کمتری داشته باشند.
۴. اهدای منظم خون از سنین پایین تربانک های خون معمولاً به اهداکنندگان منظم و سابقه دار اجازه می دهند تا در سنین بالاتر نیز به اهدای خون ادامه دهند.
۵. انجام معاینات دوره ایچکاپ های منظم قلب، فشار خون، سطح هموگلوبین و سلامت کلی بدن به فرد کمک می کند از آمادگی برای اهدای خون مطمئن باشد.
۶. حفظ وزن مناسب و جلوگیری از کم خونیکم خونی (آنمی) در سنین بالا شایع تر است، بنابراین مصرف منابع آهن، ویتامین B۱۲ و اسید فولیک مهم است.
۷. آب رسانی کافی به بدنکم آبی بدن در سالمندان شایع است و می تواند فشار خون را پایین بیاورد، پس نوشیدن آب به مقدار کافی پیش و پس از اهدای خون مهم است.
۸. مشورت با پزشک و مراکز انتقال خونهمیشه می توان از مراکز انتقال خون پرسید که با چه شرایطی فرد سالمند می تواند اهداکننده باقی بماند.
فواید اهدای خون در سالمندی
افزایش سن به تنهایی مانع مطلقی برای اهدای خون نیست، اما باید با احتیاط بیشتری همراه شود.
۱. کمک به دیگران: سالمندان باتجربه که سال ها اهداکننده بوده اند، ذخایر باارزشی برای بانک های خون محسوب می شوند.
۲. حفظ احساس مفید بودن: مشارکت اجتماعی از طریق اهدای خون می تواند حس معنا و رضایت را در سنین بالا افزایش دهد.
۳. پایش سلامت منظم: معاینات قبل از اهدای خون (فشار خون، هموگلوبین، سلامت عمومی) باعث می شود سالمندان به طور مرتب وضعیت سلامتی شان را بررسی کنند.
هشدار
۱. کاهش ذخیره خونی و بازیابی کندتر: بدن افراد سالمند ممکن است به زمان بیشتری برای بازیابی خون نیاز داشته باشد.
۲. احتمال بیشتر ابتلا به بیماری های مزمن مانند فشار خون، بیماری های قلبی یا کم خونی که می توانند مانع اهدای خون شوند.
۳. ضعف سیستم ایمنی یا افت فشار بعد از اهدا که ممکن است در برخی افراد مسن ایجاد شود.
این خبر توسط سایت همشهری آنلاین منتشر شده و خبر ناب صرفا آن را به اشتراک گذاشته است.
منبع : همشهری آنلاین