دستاورد گسترش روابط تهران و مسکو برای اقتصاد ایران چیست؟

دستاورد گسترش روابط تهران و مسکو برای اقتصاد ایران چیست؟

۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۸:۰۹ زمان مطالعه : 4 دقیقه
سرویس اقتصادی - قطار روابط سیاسی و اقتصادی ایران و مسکو با سرعت در حال پیشروی است و سوال اینجاست که این پیوند شرقی در سایه تردید به دولت‌های غربی در شرایطی که گفتگوهای با آمریکا ادامه دارد، چه دستاوردی برای اقتصاد ایران دارد؟

به گزارش سرویس اقتصادی خبر ناب به نقل از همشهری - در فاصله دور نخست تا دوم سوم گفتگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا، ۲ اتفاق مهم در روابط با روسیه رخ داده که یکی تصویب سند جامع همکاری راهبردی تهران و مسکو بود و درست ۳ روز قبل از شروع دور سوم گفتگوها، وزیر و معاونان وزارت نفت ایران راهی مسکو شدند تا همکاری های نفتی را گسترش دهند.

به گفته محسن پاک نژاد، وزیر نفت ایران امضای توافق جامع مشارکت راهبردی میان دو کشور زمینه ساز تعمیق همکاری ها در حوزه های انرژی، اقتصادی و منطقه ای است. او ابراز امیدواری کرده امضای اسناد همکاری و قراردادهای دوجانبه نتایجی ملموس و مؤثر برای مردم دو کشور در پی داشته باشد.

جمعه پنجم اردیبهشت هجدهمین کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی ایران و روسیه در حالی در مسکو برگزار شده که عباس عراقچی، وزیر خارجه و مذاکره کننده اصلی ایران با آمریکا راهی چین، یعنی اصلی ترین شریک تجاری و بزرگترین خریدار نفت ایران شده بود. آیا تهران در صدد است تا در دور جدید گفتگوها با واشنگتن اصلی ترین حامیان خود یعنی چین و روسیه را همراه داشته باشد و مهمتر اینکه پکن و روسیه تا چه میزان به ادامه مذاکرات کمک خواهند کرد و جلوی سیاست یکجانبه گرایی واشنگتن خواهند ایستاد؟

توافق های نفتی و اقتصادی

وزیر نفت ایران می گوید: توسعه میدان های نفت و گاز و تسریع در مذاکرات با شرکت گازپروم، ایجاد هاب گازی در ایران و گسترش تجارت گاز و فرآورده های نفتی، اجرای پروژه های مشترک در زمینه انرژی اتمی صلح آمیز، توسعه کریدور بین المللی شمال-جنوب با تأکید بر تکمیل راه آهن رشت - آستارا، گسترش همکاری های بانکی با ایجاد نظام پرداخت مستقل، تطابق استانداردهای دو کشور، تقویت مراکز تجاری و همچنین توسعه همکاری ها در حوزه های کشاورزی، سلامت و گمرکی از جمله اولویت های همکاری ایران و روسیه است.

این فهرست بلند همکاری های پیش روی تهران و مسکو بیانگر عزم ۲ طرف برای تعمیق همکاری های اقتصادی در همه سطوح است و باید دید که در عمل چه اتفاقی رخ خواهد داد. سرانجام طرفین توافق نامه هجدهمین کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و روسیه به امضای محسن پاک نژاد، وزیر نفت ایران و سرگئی تیسیلیوف، وزیر انرژی فدراسیون روسیه رسید. به گفته پاک نژاد، این اجلاس با مشارکت کمیته های تخصصی در حوزه های تجاری، اقتصادی، مالی، بانکی، حمل ونقل، گمرک، صنعت، معدن، انرژی، بهداشت، سلامت، کشاورزی، گردشگری و فناوری برگزار و یادداشت تفاهم نهایی این اجلاس به امضای دو طرف رسید. او به همکاری های راهبردی در حوزه انرژی اتمی اشاره کرد و گفت: پروژه های مشترک در زمینه استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای نیز از موضوعات مورد توافق بوده است.

وزیر انرژی روسیه در پاسخ به پرسشی درباره معاهده امضاشده میان رؤسای جمهوری دو کشور گفت: در ابتدای سال جاری میلادی، شاهد امضای یک معاهده همکاری سطح بالا میان ایران و روسیه بودیم که هدف آن ارتقاء سطح روابط دوجانبه در ابعاد مختلف بود. این سند راهبردی، افق جدیدی در روابط تهران - مسکو گشوده و مسیرهای تازه ای برای تعامل میان بخش خصوصی و نهادهای تجاری دو کشور فراهم کرده است.

وزیر انرژی روسیه همچنین به موافقت نامه تجارت آزاد ایران با اتحادیه اقتصادی اوراسیا اشاره و اظهار کرد: این توافق که از ۱۵ ماه مه لازم الاجرا است، بخش قابل توجهی از موانع موجود بر سر راه تجارت دوجانبه را برطرف می کند. با توجه به اینکه در پایان سال ۲۰۲۴ سطح روابط تجاری میان ایران و روسیه به حدود ۴ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار رسید، این توافق می تواند بستر لازم برای جهش بزرگ تری در همکاری های اقتصادی و انرژی فراهم کند.

انتقال گاز از زمین آذربایجان

وزیر نفت با اعلام اینکه پیش تر تفاهم نامه ای برای واردات سالانه ۵۵ میلیارد مترمکعب گاز از روسیه به ایران امضا شده بود، گفت: بررسی های لازم درباره مسیرهای انتقال انجام شد و در نهایت، تفاهم بر سر استفاده از مسیر زمینی از طریق خاک جمهوری آذربایجان حاصل شد. او در پاسخ به پرسشی درباره همکاری های گازی با روسیه، اظهار کرد: در حوزه انرژی، همکاری های گسترده ای با شرکت های روسی داشته ایم که در حوزه های بالادستی صنعت نفت و فناوری ادامه دارد. همچنین تجارت گاز از محورهای مورد گفت وگو در نشست با نواک، معاون نخست وزیر روسیه بوده است و منتظر پاسخ طرف روس برای نهایی سازی برخی تفاهم ها هستیم. پاک نژاد ادامه داد: هم اکنون چند تفاهم نامه با شرکت های بزرگ روسی در حوزه صنایع بالادستی داریم که قرار است در آینده ای نزدیک به قرارداد تبدیل شده و عملیات اجرایی آغاز شود.

وزیر نفت با اشاره به اینکه گاز روسیه در منطقه آستارا تحویل ایران خواهد شد، گفت: هماهنگی های لازم میان روسیه و آذربایجان در حال انجام است و این طرح دارای فاز دومی نیز خواهد بود که در آینده نهایی می شود.

این خبر توسط سایت همشهری آنلاین منتشر شده و خبر ناب صرفا آن را به اشتراک گذاشته است.

منبع : همشهری آنلاین

اخبار گوناگون در خبر ناب