
آیا ایران و آمریکا در شنبه آینده به توافق نهایی می رسند؟
به گزارش سرویس بین الملل خبر ناب به نقل از خبرآنلاین - علیرضا سلطانی استاد دانشگاه و کارشناس روابط بین الملل درباره مذاکره غیر مستقیم ایران و آمریکا در پاسخ به اینکه چرا وزیرخارجه کشورمان در توضیح مذاکره گفت باید محتاطانه خوشبین بود و اعلام کرد که چارچوب مذاکره مشخص شده است گفت: هرچند اطلاعات دقیق و مشخصی از محتوای مذاکرات منتشر نشده است اما به نظر می رسد که چارچوب های مذاکراتی ایران و آمریکا دو جنبه مهم را در بر می گیرد. جنبه نخست گستره و موضوعات مذاکره است که به نظر می رسد در این زمینه چالش جدی وجود ندارد. به این معنی که احتمالا دیپلمات های ایران و آمریکا در این مقطع بر روی محوریت مذاکرات هسته ای و عدم ورود مسائل دیگر مانند تحرکات منطقه ای ایران و همچنین توان موشکی ایران توافق دارند. منطق سیاسی هم با لحاظ شرایطی که در ماه های اخیر روی داده و همچنین مخاطراتی که در حال حاضر وجود دارد ایجاب می کند که با وجود چسبندگی زیاد موضوعات میان ایران و آمریکا، فعلا بر مساله هسته ای متمرکز باشند و اجازه ندهند مسائل کم اهمیت تر، مساله اصلی را تحت الشعاع قرار دهد. جنبه دوم، چارچوب مذاکرات هسته ای و توافق بر سر مسائل اصلی یعنی پذیرش اصل حق غنی سازی ایران، سازوکار رفع تحریم های اقتصادی، تضمین پایبندی آمریکا به تعهدات خود و غیرفعال سازی مکانیسم ماشه یا اسنپ بک می باشد. تعیین این محورها و قراردادن ان در جریان مذاکره به نظر چندان اسان نخواهد بود.
سلطانی درباره توئیت عراقچی و مواضع محتاطانه ایران گفت: پیشرفت در اصول و اهداف به نظر می رسد کمی نشان از مواضع احتیاط آمیز ایران داشته و در عین حال نشان از توقف ایران و آمریکا در کلیات باشد. عدم نگارش و انتشار این توئیت می توانست بهتر باشد. به همین دلیل ادامه مذاکره به شنبه آینده موکول شده است.
این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه طبق گفته های وزیر خارجه باید با احتیاط خوشبین بود در پاسخ به اینکه رسیدن مذاکره به سطح کارشناسی به معنای نزدیک شدن به توافق است گفت: در این دور از مذاکرات، آغاز مذاکرات کارشناسی اگرچه خبر مثبتی به نظر می رسد اما الزاما به معنای نزدیک شدن به توافق نهایی نیست. به نظر می رسد ایران و آمریکا همچنان در کلیات و چارچوب دچار اختلاف هستند و شروع مذاکرات در سطح کارشناسی به معنای توافق بر سر چارچوب ها نیست. با این حال تصمیم دو طرف بر سر آغاز مذاکرات در سطح کارشناسی همزمان با مذاکرات در سطح مدیران ارشد، خود تصمیم مثبت و در راستای این است که طرفین اراده خوبی برای به نتیجه رساندن مذکرات دارند.
سلطانی گفت: رسیدن به توافق احتمالی میان ایران و آمریکا اگرچه در مقایسه با برجام می تواند بسیار سریعتر صورت گیرد اما این احتمال که شنبه اینده با لحاظ اینکه دو کشور همچنان در چارچوب ها و کلیات هستند ، ضعیف است . در عین اینکه احتمال توافق مرحله ای انهم در یک بازه زمانی کوتاه ، قوی تر از رسیدن به یک توافق نهایی جامع است.
مشروح این گفتگو را بخوانید:
پیام امیدوارکننده «شنبه های دیپلماسی»/ توافق ایران و آمریکا نزدیک است؟
این خبر توسط سایت خبرآنلاین منتشر شده و خبر ناب صرفا آن را به اشتراک گذاشته است.
منبع : خبرآنلاین