
صدای موسیقی اقوام ایران نباید خاموش شود
به گزارش سرویس فرهنگ و هنر خبر ناب به نقل از خبرآنلاین - میلاد صادقی، شاهنامه خوان و مقام خوان اهل شهرستان خان میرزا در استان چهارمحال و بختیاری، با حضور در هفدهمین جشنواره ملی موسیقی نواحی ایران، بخشی از فرهنگ موسیقایی ایل بختیاری را به روی صحنه می برد؛ فرهنگی که از شب نشینی ها و قصه خوانی ها در کنار آتش، تا آوازهای عاشقانه و حماسی در دل دشت ها و کوه ها امتداد یافته است.
به گزارش ایسنا، صادقی که از سال ۱۳۹۰ فعالیت خود را آغاز کرده، در طول بیش از یک دهه، در جشنواره های مهمی همچون موسیقی فجر و جشنواره زاگرس نشینان به عنوان هنرمند برگزیده شناخته شده و چندین مقام در جشنواره های شاهنامه خوانی کسب کرده است.
او طی یک گفت وگو از اهمیت موسیقی نواحی سخن گفت و تأکید کرد: این جشنواره ها به حفظ و انتقال موسیقی نواحی به نسل های آینده کمک می کنند. امیدوارم توجه بیشتری به این بخش از فرهنگ شود، چون موسیقی نواحی، ریشه در هویت مردمان ما دارد.
صادقی با اشاره به قدمت شاهنامه خوانی در ایل بختیاری افزود: در بسیاری از خانه های بختیاری، هنوز هم یک نسخه از شاهنامه وجود دارد. در شب نشینی ها و شب یلدا، بزرگان شاهنامه می خوانند و جوان ترها با دقت گوش می دهند. این یک سنت زنده و جریان دار است.
صادقی توضیح داد که مقام های بختیاری در مناسبت های مختلف، اعم از مجالس شادی و غم اجرا می شوند و موضوعات آن ها طیفی وسیع از عاشقانه، اجتماعی، تاریخی و حتی سیاسی را در بر می گیرد. این مقام ها در دستگاه های دشتی، شور و شوشتری خوانده می شوند.
او درباره برنامه اجرایی خود در جشنواره گفت: در این دوره، مقام «دوالالی» را اجرا می کنم که مخصوص مراسم عروسی و همراهی عروس و داماد به خانه بخت است. همچنین مقام «برزگری» را خواهم خواند؛ آوازی که کشاورزان در حین کار برای زدودن خستگی می خوانند و درونمایه عاشقانه هم دارد.
صادقی به مقام «هالوزال» یا «جنگ شیمبار» نیز اشاره کرد و آن را روایتی حزن انگیز از نبردی خونین در ایل بختیاری دانست و گفت: این مقام با لحن غمگینی خوانده می شود و مربوط به جنگی است که در آن تعدادی از مردان ایل جان خود را از دست می دهند.
از دیگر مقام های مطرح در اجرای میلاد صادقی، «دی شهناز» است که برگرفته از یک واقعه عاشقانه در ایل بختیاری است. او درباره این قطعه گفت: این مقام شاد و ریتمیک، معمولاً در آیین عقد، زمانی که عروس و داماد پس از خواندن خطبه کنار هم می نشینند، اجرا می شود و فضایی شاد و آیینی دارد.
صادقی در پایان تأکید کرد که موسیقی بختیاری، نه فقط برای ایل بختیاری، بلکه برای همه مردم ایران بخشی از فرهنگ و هویت اصیل است و باید حتی در دنیای مدرن نیز حفظ و گرامی داشته شود.
آشنایی با میراث موسیقایی قوم قشقایی
گروه هنری «مارال» نیز به سرپرستی محمد کشاورز از استان فارس، برای نخستین بار در هفدهمین جشنواره ملی موسیقی نواحی ایران حضور می یابد. این گروه نماینده موسیقی محلی قشقایی است و از روستای کوشک مولا، واقع در ۳۵ کیلومتری شرق شیراز، به جشنواره می آید.
کشاورز درباره فعالیت های هنری گروه خود گفت: گروه مارال از سال ۱۳۸۸ فعالیت خود را در حوزه موسیقی قشقایی آغاز کرده و تاکنون در جشنواره های مختلف استانی حضور داشته است.
در این دوره از جشنواره، محمد کشاورز و علیرضا زارع در قالب دونوازی سرنا و نقاره به اجرای قطعاتی از موسیقی اصیل قشقایی خواهند پرداخت. از جمله مقام های قابل اجرا می توان به «غریب و صنم»، «صمصام»، «گرایلی» و «خسرو باج خسرو» اشاره کرد. همچنین قطعات ریتمیک و آیینی مانند «هلی»، «آغور هلی»، «اورتا هلی» و «یورغا هلی» نیز در این برنامه گنجانده شده است.
کشاورز درباره ویژگی های موسیقی قشقایی گفت: موسیقی محلی قشقایی بسته به منطقه و مناسبت، رنگ و بویی خاص دارد. اگرچه فضای عمومی این موسیقی حماسی است، اما زیرمجموعه هایی همچون ترکه بازی، جنگنامه و هلینیز در آن دیده می شود که هر یک در آیین ها و مراسم خاص کاربرد دارند.
او همچنین درباره جایگاه ویژه سرنای قشقایی گفت: سرنا در مناسبت های مختلف قشقایی ها نواخته می شود و بسته به نوع مراسم، می تواند رنگی شاد یا غم انگیز داشته باشد، اما در مجموع بیشتر با حس اندوه همراه است.
گروه «مارال» در این جشنواره تلاش دارد بخشی از میراث موسیقایی قوم قشقایی را به صحنه بیاورد و مخاطبان را با این گنجینه صوتی و آیینی آشنا کند.
هفدهمین جشنواره ملی موسیقی نواحی ایران به دبیری فواد توحیدی و به همت دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، انجمن موسیقی ایران و با مشارکت استانداری و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان هرمزگان، از ۵ تا ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ در استان هرمزگان برگزار می شود.
این خبر توسط سایت خبرآنلاین منتشر شده و خبر ناب صرفا آن را به اشتراک گذاشته است.
منبع : خبرآنلاین
ویدیو - نیوشا ضیغمی خیابان های تهران را به هم ریخت ! - با شلوار چرم چسبان و حرکاتش همه را میخکوب کرد !
تصویر - تیپ خوشرنگ و فوق العاده شیک شبنم قلی خانی
فیلم واکنش شدید و احساسی بهاره افشاری به ماجرای تقلب کردنش در مافیا: شما مردها تحمل اینو نداشتین که یه زن برنده بشه، دردتون این بود - من تو هوش و خرد صاحب ادعام !
فیلم آواز باشکوه و اصیل استاد علیرضا افتخاری ! - شما فقط تفاوت ها رو ببینید
ویدیو - باور می کنید رحمت سریال پایتخت دوبلور باب اسفنجی ، شرک و خیلی کارتونای بچگیمون باشه ! - ببینید و باور کنید
فیلم آواز باشکوه علیرضا طلیسچی - نور بارون اومد و یادم داد خوند کنسرت به لرزه درآمد !
آقای گلزار چِته؟ جلب توجه جالب گلزار با کیف های لاکچری اش خبرساز شد
فیلم آوازباشکوه و همایونی - بهترین های همایون شجریان وقتی با شور بهاران به وجد میاد !
دانلود آواز باشکوه معین - آهنگ خدایا گواهی نکردم گناهی !
مریلا زارعی 5 کیف مورد علاقه اش را معرفی کرد؛ شما کدام مدل را می پسندید؟
فیلم حضور ریما رامین فر، همای پایتخت در کارخانه پدرش ثروتمندش ! - هما چقدر باکلاسه !
دانلود آواز باشکوه شادمهر عقیلی ! - به نام این حمله دائم درد نفسامونو بریده !
ویدیو - لاله اسکندری : موهای بلندم رو بدون اطلاعم ناشیانه پسرانه کوتاه کردند تا می تونستم گریه کردم !
سنا حسینی سارای پایتخت جا پای ریحانه پارسا گذاشت ! - پیام یک منتقد : چقدر شبیه ریحانه پارسا شدی !
دانلود آواز باشکوه (زیر آب) از سیروان خسروی
دانلود آهنگ بابک جهانبخش یه جور دیگه
در جشن نوآوری و استقلال انیمیشن انسی 2025 کدام فیلم ها رقابت می کنند؟
داوری ها بدور از غرض ورزی و جانبداری صورت گرفت
عزت الله ضرغامی در برنامه هفت
(فسیل) شاید طنز موفقی داشت اما نجات دهنده نبود - کمدی از یک جا دلِ مخاطب را می زند
تصمیم گیری شورای نظارت بر صدا و سیما در مورد اتفاقات اخیر با حضور نمایندگان سه قوه
روایتی کوتاه از آیت الله قوام همزمان با شهادت امام صادق (ع)
(مذاکرات) معادلات فرهنگی برخی را به هم ریخته است!
ناگفته های علی نصیریان از زندگی شخصی تا فوت همسرش - پدرم اننده کامیون بود و ...
معارفه مدیرکل تجسمی برگزار شد؛ تاکید بر تقویت خانواده هنرهای تجسمی
صدای موسیقی اقوام ایران نباید خاموش شود
ادای احترام به دیوید لینچ فقید با نمایش فیلمش در گورستان لس آنجلس
(مزرعه حیوانات) و (زوتوپیا 2) در جشنواره انسی