
توافق احتمالی ایران و آمریکا، موضع تهران در مذاکره با اروپا را تقویت کرده است - فرصت خوبی برای حل مسائل با اروپا فراهم شده
به گزارش سرویس بین الملل خبر ناب به نقل از خبرآنلاین - جواد مرشدی: پائیز گذشته بود که تروئیکای اروپایی اعلام کردند آماده اند تا مکانیسم ماشه را که در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد گنجانده شده با هدف جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی فعال کنند. درپی این اعلام نیز دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی بیکار ننشست و گفتگو با طرف اروپایی را از سر گرفت و توپ را در زمین سه کشور اروپایی انداخت، تا جایی که برخی کارشناسان گفتند ایران با ابتکار پیشنهاد آغاز گفت وگو با اروپا در تمامی حوزه های مورد دغدغه دو طرف روند اعتمادسازی به منظور تنش زدایی را در پیش گرفته است .
اما با روی کار آمدن ترامپ و آغاز مذاکرات ۱+۱ ایران و آمریکا اروپایی ها دیگر در مذاکرات سهمی نداشتند و غایب بودند آنچنانکه به زعم عباس عراقچی روابط اخیر ایران با سه کشور اروپایی فراز و فرودهای زیادی داشته و در حال حاضر در وضعیت نزولی قرار دارد.
وزیر خارجه ایران این را هم گفته که «پس از مشورت های اخیرم در مسکو و پکن آماده ام تا اولین گام را با سفر به پاریس، برلین و لندن بردارم.» حالا سه کشور اروپایی درخواست کرده اند که در حاشیه مذاکرات آتی ایران و آمریکا در رم با وزیر خارجه ایران دیدار کنند و عراقچی نیز امروز در حاشیه جلسه هیأت دولت از دیدار با سه کشور اروپایی آلمان،فرانسه و انگلیس در روز جمعه خبر داد.
خبرگزاری "خبرآنلاین "در گفت وگو با علی بیگدلی کارشناس مسائل بین الملل به بررسی روند این مذاکرات پرداخته است.
هدف اروپا از ورود مجدد به مذاکرات هسته ای با ایران چیست؟ آیا تغییری در رویکرد آن ها نسبت به گذشته مشاهده می شود؟
قابل پیش بینی بود که پیش از رسیدن به توافق با آمریکا، ایران باید با اروپا به تفاهم برسد. حال که این مذاکرات هم زمان شده، می توان گفت شرایط به نفع ایران پیش می رود و این موقعیت می تواند برای ایران در مذاکرات با اروپا سودمند باشد. اگر مذاکرات صورت گیرد و اروپا همچنان اعلام کند که در جلسات ایران و آمریکا حضور خواهد داشت، بهتر است این نشست ها به صورت جداگانه نیز برگزار شوند. در کل، این مذاکرات بسیار به موقع هستند و می توانند منافع متقابلی داشته باشند.
در حال حاضر، ایران در گفت وگوهایش با آمریکا از موضع قوی تری برخوردار است و این امکان وجود دارد که با اروپا نیز به نقطه توافقی برسد. البته باید توجه داشت که ایران با اروپا علاوه بر موضوعات مرتبط با «مکانیسم ماشه»، اختلافاتی درباره برخی تحریم های دیگر دارد که لازم است رفع شوند. اکنون شرایط مناسبی برای رسیدن به توافق با اروپا فراهم شده و امید است که وزارت امور خارجه از این فرصت به خوبی استفاده کند.
از سوی دیگر، اروپایی ها نیز علاقه مندند که تنش ها در خاورمیانه کاهش یابد. برای نمونه، طبق آمار موجود، فرانسه با حدود ۹ درصد کاهش اشتغال و تورمی در حدود ۲.۵ درصد مواجه است. این بحران اقتصادی اروپا را وادار می کند تا با کاهش تنش در خاورمیانه، فضای سرمایه گذاری را بهبود بخشد. بنابراین، زمان بندی کنونی برای مذاکرات بسیار مناسب است و باید هرچه زودتر به نتیجه برسد.
مذاکرات عمان چه تأثیری بر رویکرد اروپا در تعامل با ایران داشته است؟ آیا این مذاکرات مسیر جدیدی برای گفت وگوها باز کرده اند؟
مذاکرات عمان تاکنون به نفع ایران پیش رفته اند. هر دو طرف ایران و آمریکا آمادگی دارند تا اختلافات را از مسیر دیپلماسی حل وفصل کنند و این به نفع ایران است. با توجه به این شرایط ایران می تواند با آغاز گفت وگو با اروپا امتیازات بیشتری نیز کسب کند. اکنون موقعیت ایران در مذاکرات قوی تر است، ضمن آنکه پیش تر نیز مقامات ایرانی از جمله آقای عراقچی بر آمادگی ایران برای مذاکره با اروپا تأکید کرده بودند.
واکنش ایران به تلاش های اروپا برای پیوستن به مذاکرات چگونه بوده است؟ آیا تهران از این روند استقبال کرده یا شروطی را مطرح کرده است؟
پیش از این نیز وزیر خارجه ایران اعلام کرده بود که مایل به گفت وگو با اروپاست. سطح اختلافات ایران با اروپا هم در حوزه داخلی و هم بین المللی به مراتب کمتر از اختلافات با آمریکا است، بنابراین امکان دستیابی به توافق با اروپا سریع تر فراهم است. ضمن اینکه با توجه به نزدیک شدن به ۱۸ اکتبر که قطعنامه ۲۲۳۱ به پایان می رسد، هم ایران و هم اروپا تمایل دارند مذاکرات را زودتر آغاز کنند. با این حال اختلافات میان ایران و اروپا متنوع تر است، به ویژه در زمینه مسائل موشکی و برخی اتهامات نظیر حمایت از گروه های شبه نظامی. اما سابقه همکاری های پیشین ایران و اروپا در زمینه هسته ای زمینه مناسبی برای پیشرفت مذاکرات فراهم می آورد.
آیا اروپا ابزار و نفوذ کافی برای پیشبرد توافق جدید با ایران را دارد؟ و نقش بحران اوکراین در این روند چیست؟
فرانسه که ریاست دوره ای اتحادیه اروپا را بر عهده دارد اخیراً اعلام کرده که باید در برخی مسائل عقب نشینی کند. این نشان می دهد که تحت فشارهای بین المللی از جمله از سوی آمریکا و حتی اظهارات ترامپ اروپا تلاش می کند که پرونده های پرتنش از جمله بحران اوکراین و ایران را هرچه سریع تر ببندد.
از سوی دیگر اروپا با اختلافات داخلی در خصوص تداوم کمک به اوکراین مواجه است و اکنون تمرکز خود را بر حل مشکلات دیگر مانند پرونده ایران معطوف کرده است. امید می رود که مسائلی مانند تحریم سپاه پاسداران نیز از طریق مذاکرات حل وفصل شود. با وجود تنوع اختلافات سابقه روابط ایران با اروپا شفاف تر و از سطح خصومت پایین تری نسبت به آمریکا برخوردار است و می تواند زمینه ساز توافق باشد.
با توجه به اختلافات موجود بین آمریکا و اروپا در پرونده هسته ای ایران، آیا اروپا قادر است مسیر مستقلی را دنبال کند؟
هرچند اروپا نیز در چارچوب توافق برجام مانند آمریکا با غنی سازی محدود ایران موافق بوده (در حد ۳.۶۷ درصد)، اما اختلاف نظرهای آمریکا با ایران بیشتر بر اظهارات سیاسی نظیر سخنان نتانیاهو استوار است که عمدتاً با هدف فشار بر ایران مطرح می شود و چندان مبنای حقوقی یا فنی ندارد.
امید است که در نشست آینده ایران و اروپا فضای مناسبی برای انعطاف بیشتر فراهم شود و بتوان اختلافات باقی مانده را کاهش داد. پیش از فرارسیدن اکتبر فرصتی مناسب برای حل این مسائل وجود دارد.
چالش های اصلی پیش روی اروپا در مذاکرات هسته ای با ایران چیست و چگونه می توانند بر آنها غلبه کنند؟
مهم ترین چالش ها عبارت اند از موضوع غنی سازی اورانیوم، کنترل برنامه موشکی ایران و تحریم هایی که علیه نهادها و سازمان های مختلف از جمله سپاه وضع شده اند. با این حال این موارد قابل حل به نظر می رسند زیرا اروپا بیش از آمریکا خواهان حفظ توافق و کاهش تنش هاست.
اگر اروپا از سطح غنی سازی فعلی ایران (در حد توافق سابق) رضایت داشته باشد می تواند زمینه ساز توافق باشد. اکنون فضای مذاکرات نسبتاً مساعد به نظر می رسد و در صورت آغاز رسمی گفت وگوها امکان رسیدن به توافق محتمل است.
این خبر توسط سایت خبرآنلاین منتشر شده و خبر ناب صرفا آن را به اشتراک گذاشته است.
منبع : خبرآنلاین
تصویر - تصویر دیده نشده از حضور بهاره رهنما در یک سالن زیبایی - عجب تیپی زده!
فیلم بهتاش و هوتن شکیبا - با آهنگ مازنی علی گرایلیمه مره نشناسنی چه رقصی میرن کتشو!
دانلود آواز باشکوه وحشی از شروین حاجی پور
فیلم آواز باشکوه و احساسی حمید هیراد برای بندرعباسی ها ! - چقدر سوزناک ! + موزیک ویدیئو
فیلم آواز باشکوه و غمگین خواننده آذری برا بندرعباس ! - یاندیم الله رحم اله !
فیلم آواز شاد - دختر شاهرخ استخری با نیم سانت قدش چه رقصی کردی میکنه همه غش کردن !
فیلم آواز باشکوه پسر ایرانی در مترو چین ! - با آهنگ سلطان قلبها دل چینی ها را برد !
فیلم آواز باشکوه عرفان طهماسبی در کنسرت معین زد ! - معین تا عرفان رو دید میکروفن بهش داد و سالن ترکید
عکس جالب از هانیه توسلی که توسط خودش منتشر شد! + عکس
فیلم آواز احساسی پسر با صدای فرشته ای اش برای مادر پیر ! - گریه های مادرش جهانی شد !
ویدیو - شهاب حسینی: لاله مرزبان یکی از بهترین ترین پارتنرهایم بوده است
فیلم آواز باشکوه راغب با نوازنده های خیابانی ! - به به چه صدای دلنشینی ! - همه دورشان حلقه زدند !
فیلم آواز باشکوه پسر بچه - با خواننده معروف با آهنگ دارم میرم سربازی ملتو تا مرز سکته برد!
فیلم آواز باشکوه و احساسی عرفان طهماسبی ! - برای عاشقانه های دونفره !
فیلم خلاقیت نقاش ایرانی در طراحی چهره نعیمه نظام دوست - نعیمه انگار توی آینه خودش رو می بینه !
فیلم - شاهکارهای فراموش شده از میان گلها - شعر زیبای بیژن ترقی و آواز باشکوه جوانی که به کنسرت ارکستر بزرگ تهران حال و هوای خاطره بخشید
زلنسکی از روش های تروریستی استفاده می کند
آتش به جان صهیونیست ها
پوتین: برخی شهروندان فرانسه شانه به شانه سربازان ما و در کنار ما می جنگند
کلاهبرداری میلیونی از قاتل سرگردان - قاتلی که قصد فرار از کشور را داشت در دام قاچاقچیان انسان گرفتار شد
اردوغان: اسرائیل آتش جنگ را به سوریه می کشاند - پاسخ ما قاطع خواهد بود
تانک ها و نظامیان اسرائیلی در محاصره آتش؛ قطارها زمین گیر شدند
افشای جزئیات دیدار ترامپ و زلنسکی در واتیکان
عربستان برای آنچلوتی 2 تن طلا می دهد - پیشنهاد نجومی الهلال به سرمربی رئال مادرید
حسن بهشتی پور: اولویت اول اسراییل این است که توافقی بین ایران و امریکا نشود - رژیم صهیونیستی بدون حمایت آمریکا نمی تواند در منطقه جنایت انجام دهد
استفاده نیروهای جولانی از پهپاد و اعزام نیرو از ادلب به صحنایا
کناره گیری ایلان ماسک از کاخ سفید، بی سر و صدا!
بورل: حمایت اروپا از اسرائیل، همدستی ما را در جنایات بر علیه بشریت نشان می دهد