دارویی که کودکان را چاق می کند

دارویی که کودکان را چاق می کند

۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۷:۱۸ زمان مطالعه : 4 دقیقه
سرویس مجله - داده‌های یک مطالعه جدید نشان داده است که مصرف نوعی از داروهای رایج برای مبارزه با عفونت در دوران کودکی می‌تواند احتمال چاقی را در آینده افزایش دهد.

به گزارش سرویس مجله خبر ناب به نقل از همشهری - ، متخصصان در فنلاند دریافتند کودکانی که قبل از دو سالگی، آنتی بیوتیک مصرف می کردند در مقایسه با خردسالانی که از این دسته داروها استفاده نکرده اند، ۲۰ درصد بیشتر در معرض قرار گرفتن شاخص توده بدنی شان در گروه چاق تا سن ۱۲ سالگی بودند.

همچنین کودکان زیر دو سال که آنتی بیوتیک دریافت می کردند تا پایان مدرسه ابتدایی ۱۰ درصد بیشتر در معرض اضافه وزن بودند.

نویسندگان این مطالعه از دانشگاه «اولو» از پزشکان عمومی خواستند که در تجویز آنتی بیوتیک ها برای کودکان نوپا، به ویژه نسخه های غیرضروری برای عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی، محتاط باشند.

داده های رسمی نشان می دهد که هر ساله نزدیک به ۴ میلیون نسخه آنتی بیوتیک به کودکان زیر ۱۴ سال در انگلیس داده می شود.

این داروها معمولاً برای درمان عفونت های باکتریایی مشکوک مانند گلودرد استرپتوکوکی، ذات الریه و گاستروانتریت و همچنین عفونت های پوست و گوش تجویز می شوند.

با این حال، کارشناسان قبلاً خواستار محدود کردن مصرف آنتی بیوتیک ها شده و هشدار داده اند که تجویز بیش از حدِ این دسته از داروها، باعث از بین رفتن قدرت درمانیِ آنها و در نتیجه سخت تر شدن درمان عفونت های رایج می شود.

اکنون متخصصان فنلاندی می گویند که مصرف این دارو خطر دیگری برای سلامتی دارد که باید حتما در نظر داشت.

متخصصان گفتند: قرار گرفتن در معرض آنتی بیوتیک در ۲۴ ماه اول زندگی با BMI بالاتر در دو سالگی در مقایسه با مواردی که در معرض این دارو قرار نگرفته بودند، همراه بود و همین امر در تجزیه و تحلیل طولانی مدت تا سن ۱۲ سالگی مشاهده شد. این وضعیت می تواند مشکلاتی را برای آینده کودکان ایجاد کند.

یک تجزیه و تحلیل اخیر نشان داد که ۵۵ درصد از کودکان مبتلا به چاقی در سنین نوجوانی نیز چاق باقی ماندند، در حالی که ۸۰ درصد از نوجوانان چاق، وزن اضافی را تا بزرگسالی حمل کردند.

برای این مطالعه، کارشناسان ۳۳ هزار و ۹۵ کودک فنلاندی را از بدو تولد تا سن ۱۲ سالگی تحت مطالعه داشته و قرار گرفتن در معرض آنتی بیوتیک را در دو سال اول زندگی آنها ردیابی کردند.

متخصصان تصمیم گرفتند تا اثرات قرار گرفتن در معرض آنتی بیوتیک قبل از بارداری، در دوران بارداری، هنگام تولد و در دوران کودکی را بر اضافه وزن و چاقی در کودکان مقایسه کنند.

بر اساس داده ها، مادرانِ ۳۹ درصد از کودکان یک سال قبل از بارداری، ۲۷ درصد از مادران در دوران بارداری و ۶۸ درصد از کودکان در دو سال اول زندگی در معرض آنتی بیوتیک قرار گرفتند.

این مطالعه اضافه وزن و چاقی را دو بار اندازه گیری کرد - یک بار در دو سالگی و یک بار در ۱۲ سالگی.

متخصصان دریافتند که مصرف این دارو قبل از بارداری، در دوران بارداری یا حوالی زمان تولد هیچ تفاوتی در وزن نوزادشان در دوران کودکی ایجاد نمی کند.

با این حال مصرف این داروها در دو سال اول زندگی تفاوت قابل توجهی در خطر چاقی و افزایش وزن در کودک دارد.

متخصصان مدت هاست که از تأثیر بالقوه مضر آنتی بیوتیک ها بر میکروب های حیاتی روده ما که به حفظ وزن سالم کمک می کنند، آگاه هستند.

آنها می گویند که این داروهای قدرتمند می توانند باکتری های مهمی را که به طور معمول از برخی از غذاهای خورده شده تغذیه می کنند، از بین ببرند.

در بدن ما اکوسیستم های مختلفی وجود دارد که بزرگ ترین آنها میکروبیوتای روده یا «فلور روده» است. این اکوسیستم شامل میلیاردها ارگانیسم زنده از جمله ویروس ها، انگل ها و قارچ هاست و عمدتاً از باکتری ها تشکیل شده است.

زمانی که آنتی بیوتیک مصرف می کنیم، این داروها علاوه بر نابود کردن باکتری های عامل عفونت، باکتری های مفید روده را نیز تحت تأثیر قرار می دهند. این امر ممکن است تعادل میکروبیوتای روده را برهم زند و برخی باکتری ها را به سمت رشد بیش از حد و مضر شدن سوق دهد.

اختلال در میکروبیوتای روده می تواند عملکرد حیاتیِ آن را مختل کند که این امر متابولیسم، دستگاه گوارش و سیستم ایمنی بدن را تحت تأثیر قرار می دهد.

به گفته متخصصان، چاقی دوران کودکی یک چالش رو به افزایش در سراسر جهان است، به طوری که بیش از ۱۵۹ میلیون کودک در سن مدرسه در سال ۲۰۲۲ به چاقی مبتلا بودند.

مقاومت آنتی بیوتیکی، توانایی یک باکتری در مقاومت در برابر درمان با آنتی بیوتیک است. این پدیده در سال های اخیر به یکی از دغدغه های بزرگ بهداشت عمومی تبدیل شده است.

باکتری ها ضمن تطبیق با محیط خود و انجام جهش های ژنتیکی در برابر آنتی بیوتیک ها مقاوم می شوند. این جهش ها در دی ان ای آنها ثبت شده و به نسل های بعدی منتقل می شود. علاوه بر این، باکتری ها می توانند دی ان ای مقاوم خود را حتی به دیگر باکتری ها نیز منتقل کنند.

در مواردی که آنتی بیوتیک های اولیه اثر نمی کنند، پزشکان ممکن است آنتی بیوتیک هایی با طیف اثر گسترده تر تجویز کنند. اما گاهی هیچ گزینه درمانی دیگری وجود ندارد که به این وضعیت «بن بست درمانی» گفته می شود.

مصرف آنتی بیوتیک های با طیف وسیع، خود می تواند مقاومت باکتری ها را افزایش دهد و بدین ترتیب، این چرخه معیوب ادامه می یابد.

منبع: ایسنا

این خبر توسط سایت همشهری آنلاین منتشر شده و خبر ناب صرفا آن را به اشتراک گذاشته است.

منبع : همشهری آنلاین

اخبار گوناگون در خبر ناب